Els trastorns circulatoris de les cames afecten a un ampli sector de la població.
Aquest tipus de trastorns augmenten a l’estiu quan la temperatura és més alta, ja que degut a la calor es dilaten el vasos sanguinis més petits (els capil·lars) el que provoca més dificultat de circulació sanguínia.
Les dones tenen més predisposició a patir aquests tipus de trastorns circulatoris (a causa de les hormones, embaràs…), tot i això cada cop hi ha més homes afectats per problemes relacionats amb la insuficiència venosa.
Per què hi ha persones que tenen més aquest problema que d’altres?
Existeixen diferents factors que poden influir de manera directa o indirecta a l’aparició d’aquets problemes d’insuficiència venosa a les cames. Els principals son:
Predisposició genètica: Pot afavorir l’aparició de problemes de circulació sanguínia.
Sobrepès i obesitat: Aquest és un factor de risc important, sobretot quan la grassa s’acumula a nivell abdominal ja que augmenta la pressió sobre les cames.
Estrenyiment: Factor de risc important en el cas de les hemorroides.
Sedentarisme: Moltes hores de peu o moltes hores assentats afavoreix l’estassis venosa.
Anticonceptius orals: Incrementen el risc de trombosis venosa
Tabaquisme i/o consum d’alcohol: Son dos substàncies que afavoreixen la formació de la placa d’ateroma la qual obstrueix la circulació sanguínia.
Esports estàtics i de càrrega
Roba massa ajustada: La pressió sobre determinades zones de els cames dificulta el retorn venós i la circulació limfàtica.
Quins son el símptomes?
Els principals símptomes poden ser funcionals o físics.
Els símptomes empitjoren amb: la obesitat, la calor, estant molta estona drets o molta estona assentats. En el cas de les dones també poden empitjorar amb la menstruació.
Els símptomes milloren: en assentar-se i elevar les cames.
Símptomes funcionals | Símptomes físics |
– Sensació de cames pesades i cansades.
– Rampes musculars sobretot a la zona dels bessons. – Pruït sobretot a la zona superior dels turmells – Formigueig – Dolor a les cames |
– Varius
– Edema (inflamació localitzada) sobretot per sobre els turmells i apareix sobretot a la nit. – Canvis de color de la pell (taques vermelloses – marronoses ). – Èczema, descamacions i ulceracions – Augment de la temperatura de la pell (acompanyat d’envermelliment i dolor). |
Com tractem les cames cansades?
Pel tractament es poden utilitzar productes orals, productes d’ús tòpic i mitges de compressió. Per separat o en combinació.
Via oral: Productes naturals amb acció venotònica i/o vasoprotectora. Son medicaments amb base de troxerutina.
Via tòpica: Son cremes, pomades i gels amb acció venotònica i que afavoreixen la circulació. Son preparacions que contenen el castanyer d’indies, els aranyons, ginkgo, la centella asiàtica, el ruscus…
- Algunes presentacions son gels amb efecte fred i solen contenir mentol. Es recomana posar-les a la nevera per tal de potenciar el seu efecte.
Mitges de compressió : Son una molt bona opció tant per prevenir com per complementar l’acció del tractament oral i tòpic. Sobretot es recomana en aquelles persones que treballen moltes hores de peu o a dones embarassades. Hi ha tres tipus de compressió:
- Compressió lleugera (18-21 mmHg)
- Compressió normal (22-29 mmHg)
- Compressió forta (30-40 mmHg): Aquestes son de prescripció mèdica.
Què et recomanem si ho pateixes?
Si es treballa dret o quiet procurar tenir un tamboret de recolzament i si no es possible utilitzar suports alçats per anar pujant un peu i l’altre alternativament.
Si es treballa assentat moltes hores utilitzar un reposapeus.
Elevar sempre que sigui possible les cames, i NO creuar-les quan s’estigui assentat
Practicar exercici físic moderat de manera regular.
Fer dutxes d’aigua freda i conduir l’aigua freda des de la punta dels peus fins a les ingles
Evitar el sobrepès
Utilitzar sabates sense taló
Evitar la roba molt ajustada
Evitar banys d’aigua calenta així com evitar l’exposició prolongada al sol o a altres fonts de calor