Les radiacions UVA i UVB son termes que ens son familiars però què signifiquen i com ens afecten?

Què és la radiació solar?

La radiació solar proporciona a la terra l’energia necessària per què es doni la vida ja que és el principal factor que determina el clima i el temps del planeta. Però hem de tenir en compte que sol envia aquesta energia en forma de llum però també emet radiació invisible que aquesta és la que pot tenir un impacte negatiu en la nostra salut quan rebem dosis massa altes.

La radiació que arriba a la terra està formada per una gran diferència de raigs. Alguns ni tant sols arriben a la superfície terrestre ja que son captades per la capa d’ozó que actua com a capa protectora. Però tot i això existeixen una sèrie de raigs que si que arriben i aquests son:

  • Llum visible: Son tots els colors que nosaltres podem veure
  • Raigs infraroigs (IR): Transporten energia calorífica (ens permeten sentir calor)
  • Raigs ultravioleta (UV): Aquests son invisibles i es divideix en: UVA, UVB i UVC (dependent de la seva longitud d’ona).
    • UVA : Provoquen danys a la pell a llarg plaç, com pot ser càncer de pell (melanoma), envelliment de la pell. Arriben molts mes raigs UVA que UVB.
    • UVB:  Principalment produeixen les cremades solars.
    • UVC:  Son absorbits per la capa d’ozó i no arriben a la superfície solar.

S’ha de tenir en compte que la intensitat de la radicació solar depèn de diversos factors:

  • Època de l’any.
  • Hora del dia. (Exemple: el sol crema més al migdia i el 60% dels raigs UV es produeixen entre les 10 del matí i les 2 del migdia)
  • Latitud. (Exemple: el sol crema més a altes altures ja que l’atmosfera es més fina i absorbeix menys raigs à La radiació UV augmenta un 4% per cada 300 metres l’altitud)
  • Reflexes de la superfície terrestre. (Exemple: La neu reflexa fins un 80% dels raigs UV, la sorra blanca de la platja reflexa fins un 15% dels raigs UV i l’aigua reflexa un 25% dels raigs UV).
  • Condicions meteorològiques. (Atenció: el 80% dels raigs UV travessen els núvols)

Recordeu que a l’ombra es redueixen més del 50% de l’exposició dels raigs !!

 

EFECTES IMMEDIATS

Pigmentació immediata: Es coneix així l’efecte provocat per la primera exposició del sol, el color apareix durant l’exposició i desapareix al cap d’unes dos hores. Aquesta primera coloració és produïda pels raigs UVA i la llum visible. I aquesta pigmentació immediata NO protegeix de les cremades solars.

Enfosquiment pigmentari persistent (PPD): Apareix durant l’exposició solar permanent durant uns quants dies. NO protegeix la pell.

EFECTES RETARDATS

Cremades solars: Quan no hi ha protecció i ens trobem exposats a altes dosis de UV, aquests raigs comencen a penetrar a les capes de la pell, després passa al torrent sanguini i arriba als fluids corporals produint així inflamació i envermelliment.

Aquestes apareixen a les 2-6 hores després de l’inici de l’exposició i arriben a la seva màxima intensitat a les 24 – 36 hores. No és fins al 3r – 5è dia que comencen a desaparèixer.

Bronzejat: Comença al 3r – 5è dia després de l’exposició al sol quan les cèl·lules de la pell, els melanòcits, comencen a sintetitzar melanina que és el pigment bronzejador natural de la pell. Després la melanina es transfereix als queratinocits (cèl·lules de la pell).

Aquest tipus de pigmentació SI que és un factors protector cap als efectes nocius de la radiació UV.

Aquest bronzejat desapareix gradualment. I encara que una persona tingui un bronzejat natural es necessari utilitzar protecció solar ja que aquest bronzejat natural NO es suficient protecció.

EFECTES A LLARG TERMINI

Envelliment de la pell:

L’exposició al sol juga un paper fonamental en el procés d’envelliment de la pell. Aproximadament el 90% dels signes visibles de l’envelliment s’atribueixen als efectes negatius de l’exposició solar.

Càncer de pell (melanoma maligne):

El càncer de pell o melanoma maligne està causat principalment pel deteriorament de l’ADN de les cèl·lules de la pell que estan exposades al sol. El deteriorament d’aquestes cèl·lules provoca el creixement de cèl·lules degenerades  i s’acabarà desenvolupant el càncer.

 

EFECTES ACCIDENTALS

Intoleràncies solars:

La més freqüent és l’aparició d’una erupció cutània a causa de l’exposició al sol que consisteix en una lleu erupció benigne. És més freqüent en dones joves sobretot a la zona del coll, part superior del pit i part posterior dels avantbraços. Aquesta desapareix al cap d’uns dies.

Protecció solar:

Serveix per protegir-nos dels raigs nocius. El que s’utilitza són filtres UV i aquests poden ser tant químics com físics.

Els filtres químics absorbeixen els raigs UV (que tenen baixa longitud d’ona) i els converteixen en raigs amb una major longitud d’ona.

  • RECORDEM: com menys longitud d’ona te un raig més nociu és.

Els filtres físics reflexen o absorbeixen parcialment la llum i ens protegeixen tant de raig UVA com UVB. Dos exemples són: Diòxid de titani i l’òxid de zinc.

Factor de protecció solar (SPF), què és?

Aquest sempre el trobem especificat en l’envàs del protector solar i indica el nivell de protecció que ofereix el protector enfront els raigs UVB.

  • RECORDEM: en general com més elevat sigui el número SPF més protecció. Per tan, un SPF de 20 o 25 és una protecció mitjana, mentre que un SPF de 50 + és una protecció alta.

SPF: ens indica quant temps ens podem exposar al sol sense risc de cremar-nos. Funciona calculant els minuts que normalment la pell tardaria a començar a cremar-se si no portés cap protecció.

Exemple:

Posem que el temps sense cremar-nos sota exposició és de 15 minuts i que utilitzem una crema solar amb un SPF de 6. Dons el càlcul és el següent: 15 X 6 = 90 minuts de protecció.

Tot i això aquests son valors teòrics i en realitat el temps depèn també d’altres factors com ara el fototip de la pell i la intensitat dels raig UV en cada moment i lloc.

Per triar el SPF correcte hem de tenir en compte:

  • Fototip de la pell à Aquest depèn del to de pell abans d’exposar-se al sol, el color de cabell i d’ulls
  • El lloc on ens exposarem al sol (muntanya, platja …)
  • En quina època de l’any

 

RECORDEM que utilitzar protecció solar NO evita que ens posem morenos, tot el contrari. Amb protecció solar trobarem que el color de la pell pot canviar més lentament però el bronzejat obtingut és major i dura més temps ja que el protector solar evita que la pell es cremi.

Consells per una correcta aplicació del protector solar:

  • Aplicar el protector solar almenys 20 minuts abans d’exposar-se al sol ja que així aconseguim la seva màxima absorció i protecció de la pell.
  • Aplicar-se suficient protector solar. I dedicar més atenció en zones sensibles com: nas, espatlles, escot i coll.
  • NO descuidar-se les zones que resulten difícils d’arribar o pensar-hi com: les orelles, els peus o la part superior de l’esquena.
  • Aplicar-se més protector solar cada 2 hores. Fer-ho més freqüentment en cas de banyar-nos, suar o assecar-se amb una tovallola.
  • Evitar el sol intens del migdia entre les 11:00 i les 15:00 h. Sobretot durant els mesos d’estiu.
  • Tenir en compte que hi ha medicaments fotosensibles, consulta sempre al teu farmacèutic si dins del teu pla de medicació hi ha algun medicament que pugui donar fotosensibilitat.
  • L’exposició prolongada al sol porta problemes de salut, encara que sigui amb protecció solar evitar les exposicions molt prolongades.
  • Protegir els infants ja que son especialment vulnerables als afectes de la radiació UV i acostumen a passar més temps a l’aire lliure exposats al sol.