Aquesta setmana parlarem sobre les al·lèrgies ja que estem en una època amb gran incidència. Explicarem què són i com es produeixen, concretament farem més èmfasi a la rinitis al·lèrgica. Què son les al·lèrgies?  Una al·lèrgia és una reacció o resposta immunitària del pacient a una substància o a un grup de substàncies les quals no indueixen reaccions a la majoria de les persones. Per tant, l’origen de la reacció no recau en l’agent que la produeix sinó en el propi individu.
  • Substància que produeix la reacció = al·lergen 
Les al·lèrgies es produeixen en diferents etapes: 1. Fase de sensibilització. Fase on l’al·lergen encara no produeix la reacció al·lèrgica. Però després d’una o diverses exposicions a l’al·lergen el nostre cos comença a produir anticossos IgE que reconeixen a l’al·lergen concret. 2. Fase de contacte inicial. Quan el nostre cos reconeix l’al·lergen com una substància enemiga i posa en marxa les cèl·lules que formen part del nostre sistema immune. En aquesta fase els limfòcits (un tipus de cèl·lula de el sistema immune) crea anticossos que s’uneixen als mastòcits (un altre tipus de cèl·lula de el sistema immune) i aquests mastòcits es sensibilitzen enfront de l’al·lergen. 3. Fase de reacció. Quan els mastòcits sensibilitzats reconeixen immediatament l’al·lergen i alliberen substàncies infamatòries per posar en marxa el sistema immunitari, i són aquestes molècules infamatòries les responsables dels símptomes de les al·lèrgies. Quins són els símptomes principals?
Els principals símptomes de les al·lèrgies es donen a nivell ocular i a nivell nasal. Però també podem trobar símptomes a nivell cutani i / o pulmonar.
Símptomes oculars Llagrimeig Picor EnvermellimentUlls inflats
Símptomes nasals CongestióSecreció (rinorrea)EsternutsPicor
Què és la rinitis al·lèrgica? Aclarim que no sempre la rinitis ha de donar-se per causes al·lèrgiques. No totes les rinitis tenen un component al·lèrgic. Les rinitis no al·lèrgiques es caracteritzen per l’absència de picor nasal i/o ocular, però si la presència de dolor, rinorrea mucopurulenta amb mucositat densa, anòsmia (pèrdua de el sentit de l’olfacte) i en algunes ocasions epistaxis (sagnat nasal). La rinitis al·lèrgica és un procés inflamatori de la mucosa nasal, desencadenat per un o més al·lèrgens en la seva entrada i posada en contacte amb la mucosa nasal. Alguns els símptomes més clars de la rinitis al·lèrgica són: rinorrea, esternuts, congestió nasal i pruïja. El principal al·lergen és el pol·len.
  • El pol·len és una partícula reproductora produïda per les plantes durant el període de pol·linització. En general les partícules de pol·len no són visibles a simple vista, però en dies en els quals hi ha una intensa emissió es poden visualitzar com una pols groguenca. Per tant els al·lèrgics al pol·len  han d’intentar evitar el seu contacte.
Hi ha altres al·lèrgens, a més del pol·len, que poden produir la rinitis al·lèrgica, per exemple:
  • Àcars
  • Espores de fongs
  • Epitelis d’animals
Àcars Artròpodes molt petits els quals es troben majoritàriament en la pols domèstica. Les condicions òptimes per a la seva supervivència són 25-30 C º i humitat. Evitar moquetes, catifes, cortines, coixins … On s’acumula la pols.Utilitza fundes anti-àcars per als matalassos i els coixins.Utilitza deshumificadors que redueixin la humitat de l’habitatge.
Espores de fongs: Són alliberades durant la reproducció dels fongs. Per a la reproducció dels fongs necessiten nivells d’humitat elevades, per això les espores les trobem en llocs humits (soterranis, cellers, piscines …). Evitar temperatures superiors a 24 C º i humitats superiors a l’40%.Instal·lar filtres en l’aire condicionat.Ventilar, assecar i netejar les zones humides de les cases (banys i cuines).No tallar la gespa quan humita.Eliminar les plantes de casa o al menys evitar fulles seques i amb floridura.
Epitelis d’animals: La responsable de l’al·lèrgia als animals és principalment la seva caspa (algunes ocasions pot ser la saliva, l’orina …). Disposar d’una zona per a l’estada de la mascota (zona per dormir i menjar)Evitar que la mascota passi per catifes i que pugi als mobles.Rentar l’animal setmanalment o dos cops per setmanaDelegar a algú que no sigui al·lèrgic el rentat setmanal de la seva mascota.
Com portar millor les al·lèrgies? – Utilitzar ulleres de sol durant el període de pol·linització per tal de protegir-se els ulls. – Ventilar la casa després de la caiguda de el sol ? Quan les concentracions de pol·len en l’aire    són menors. – Utilitzar purificadors d’aire per evitar la inhalació del pol·len procedent de l’exterior. -Quan es viatge amb cotxe pujar les finestres i informar-se, sempre, del tipus de vegetació i dels nivells de pol·len del lloc de destinació. -Col·loca un filtre per pòl·lens en l’aparell d’aire condicionat del cotxe. – En l’època de pol·linització evitar parcs, jardins o zones d’abundant vegetació. – Abans d’anar de vacances consulta els nivells de pol·len de la zona. Intentar evitar les zones pròximes a rius i serres. Seleccionar llocs per a les vacances amb baix nivell de pol·len, per exemple:  platges. -T anca les finestres durant les hores de major concentració polínica. – No sortir al carrer els dies de màxima concentració polínica, sobretot els dies secs, assolellats i ventosos ? Si és imprescindible sortir utilitzant mascareta amb filtre. – Evitar zones d’abundant vegetació. – Evitar o disminuir les activitats a l’aire lliure durant les primeres hores del matí i l’última hora de la tarda. – Evitar tallar la gespa o tombar-se sobre ella. – Dutxar-se i canviar-se de roba després d’una activitat a l’aire lliure. – Comprovar diàriament les previsions sobre els recomptes de pol·len ? Una aplicació que ens pot ajudar es APP Polen Control: És una aplicació mòbil que ajuda a controlar els nivells del pol·len. Com tractem  les al·lèrgies? En l’elecció del tractament es té en compte: la gravetat i la durada dels símptomes. Hi ha dos tipus de tractament:
  • NO farmacològic ? Ús de mesures de tipus higiènic-sanitari.
  • Farmacològic ? Ús d’antihistamínics orals i tòpics, descongestius nasals i corticoides nasals.
    • Antihistamínics orals: serveixen per al control dels esternuts, picor i rinorrea. A més, també ajuden amb els símptomes no nasals (picor a la pell, paladar …).
    • Antihistamínics nasals i oculars: Indicats per conjuntivitis al·lèrgica, per la rinorrea i congestió nasal.

ATENCIÓ: Alguns antihistamínics poden causar somnolencia (sempre és millor prendre’ls a la nit abans d’anar a dormir). Hi ha antihistamínics de primera i segona generació i els de primera generació sempre produeixen més somnolència.

Evitar sempre el consum d’alcohol en combinació amb els antihistamínics. Per qualsevol pregunta no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres.