El mal d’esquena és un trastorn musculoesqulètic, dos exemples en són la lumbàlgia o a la cervicàlgia. És una patologia molt freqüent ja el 80% de la població ha patit en alguna ocasió un episodi de dolor en aquesta zona. Això és degut a que les causes que ho produeixen son molt variades:
- Sobreesforç
- Higiene postural incorrecte
- Esforços inapropiats
- Postures físiques o tasques de manipulació de càrregues inadequades i moviments repetitius
- Falta de pràctica física i sedentarisme
El més important és la PREVENCIÓ i és per això que volem remarcar la importància de la incorporació de la pràctica d’activitat física regular, així com una bona higiene postural. Aquí us deixem alguns exemples:
La higiene postural consisteix en aprendre a adoptar les postures i a realitzar moviments o esforços de manera que la càrrega per la columna sigui la menor possible.
Si tot i això s’acaba desenvolupant algun trastorn musculoesqulètic i es tracta d’un dolor lleu o moderat amb una durada curta de no més de 7 dies algun dels consells que us podem donar son:
- Antiflamatòris orals
- Massatge amb productes antiflamatòris i/o rubefaents.
- Pomades amb tintures homeopàtiques
- Pegats d’acció local
- Ajudes tècniques com faixes
Altres consells més específics son:
Per evitar la rigidesa, el dolor i/o la tensió a l’esquena |
– Fer repòs relatiu (evitar estar tot el dia assentat o estirat, encara que també s’ha d’evitar caminar en excés i estar massa estona a peu dret).
– Evitar moviments bruscs – Aplicar calor local i fer massatges a la zona afectada. – Pegats d’acció local (a base de capsaïcina o a base de ferro com cèl·lules tèrmiques) poden ser de gran ajuda durant hores. – Plantes medicinals com la valeriana, la passiflora poden ajudar a evitar les contractures – Les faixes poden ajudar a mantenir la postura sense forçar-la i un bastó ajudarà a millorar l’estabilitat. |
Si hi ha dificultat per dormir a causa del dolor |
– Utilitzar preparats a base de plantes medicinals com la valeriana o la passiflora que a més d’ajudar a prevenir la formació de contractures també ens ajudaran a conciliar la son. |
Quan hi ha dolor a l’hora d’ajupir-se |
– En aquest cas és important flexionar els genolls i avançar un peu per tenir millor estabilitat. A més, ens podem ajudar posant la mà a una superfície a mitja altura, que també ens donarà més estabilitat.
– Però en tot cas sempre que es pugui sempre hem d’evitar ajupir-nos. |
En cas d’haver de transportar objectes pesats |
– Mantenir l’objecte pesat a prop del cos i repartir la carrega entre els dos braços. |
Seure/ Estar dret |
– Per seure bé és important enganxar l’esquena amb el respatller per tal d’assegurar una bona estabilitat a la zona lumbar. Els peus sempre han d’estar tocant al terra (o en contacte amb el reposapeus).
– Si hem d’estar molta estona assentats és important aixecar-nos i canviar de postura cada hora. – Es important corregir la posició de les pantalles i teclats dels ordinadors. – Si hem d’estar molta estona de peu: Col·locarem un reposapeus i aixecarem un peu i l’altre de manera alterna |
A l’hora d’anar a dormir |
– La millor postura és la fetal (de costat i recollits) amb un coixí entre les cames.
– En cas de dormir cara amunt s’ha de col·locar un coixí sota els genolls per tal d’evitar la pressió lumbar. |
Sempre que es tracti d’un dolor greu amb una durada superior a 7 dies s’aconsella visitar el metge.
Per evitar possibles recaigudes un cop el dolor s’hagi resolt és molt important la realització d’exercici físic diari per tal de millorar la musculatura de l’esquena i de l’abdomen. S’aconsella sobretot la natació. És molt important també, evitar el sobrepè